4 goede tips voor het kopen van een tweedehands auto

In Nederland is de aanschaf van tweedehands auto’s veel hoger als de aanschaf van een nieuwe auto. Er is een grote keuze aan alle soorten modellen, bouwjaar en automerken waardoor de consument zeker de auto van zijn dromen kan aanschaffen. In tegenstelling tot de aankoop van nieuwe auto’s met fabrieksgarantie, is de aankoop van een tweedehands model geen eenvoudige zaak. Onderstaande tips helpen om de juiste auto te importeren.

 

Wie verkoopt de tweedehands auto

Koop je de wagen via een autobedrijf of via een particulier. Zeker als de garage is aangesloten bij de BOVAG is er sprake van vaste afspraken over de garantie en service. Bij geschillen kan de klacht via de geschillencommissie worden opgelost. Hou er rekening mee dat de minimum aanschafprijs van de auto voor het krijgen van BOVAG garantie €4.500 bedraagt. Een particulier kan zeker voor een lagere prijs een prima auto aanbieden, echter zonder de garantie die een garage zal bieden.

 

Maak altijd een proefrit

Een goede proefrit kan veel vertellen over de staat van de auto. Rij over verschillende soorten wegdek met verschillende snelheden. De motor moet regelmatig zijn toeren draaien zonder tikken of bijgeluiden. Is dit niet het geval dan is er waarschijnlijk sprake van slijtage. Blauwe uitlaatgassen duiden op een hoog oliegebruik. Witte of grijze uitlaatgassen kunnen betrekking hebben op een lekkage in het koelsysteem. Dek de uitlaat af met je voet en luister of je een sissend geluid hoort. Is dit het geval dan is de uitlaat lek. Let tijdens de proefrit op de vering. Werkt deze goed en zijn er geen piepende geluiden. Werkt het aangrijpingspunt van de koppeling goed en schakelt de versnellingsbak soepel? Controleer tenslotte de functies van het dashboard, bedieningspanelen, verlichting en airco.

 

Controleer de kilometerstand

Via de website van de RDW zijn de geregistreerde kilometerstanden op te vragen. Tijdens een APK worden deze uitkomsten genoteerd. Blijkt deze achteraf niet te kloppen dan sta je juridisch sterker. Vraag om het onderhoudsboekje en eventuele onderhoudsbonnen. Het aantal eerdere eigenaren is daar ook bekend, Automotive import kan je hierbij helpen.

 

Is de wagen legaal

Ook gestolen auto’s worden te koop aangeboden. Laat de verkoper zich identificeren en noteer de gegevens. De naam op het kentekenbewijs moet gelijk zijn als de naam op het identiteitsbewijs. Het chassisnummer moet overeenkomen met het voertuigidentificatienummer op het kentekenbewijs. Indien dit niet klopt dan is het voertuig gestolen en zal bij het RDW als dusdanig genoteerd zijn. Koop deze wagen nooit en doe aangifte bij de politie.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.