Heeft autodelen de toekomst?

Heeft autodelen de toekomst?

Er zijn steeds meer auto’s te vinden op de Nederlandse wegen. Dat zorgt niet alleen voor fileleed, maar het doet ook weinig voor het milieu. Hier is in 2019 en 2020 al genoeg over te doen geweest. Bedrijven zijn daarom hard aan het nadenken over oplossingen om het milieu zo veel mogelijk te ontzien. Carsharing (ook wel autodelen) lijkt de toekomst te hebben.

Wat is autodelen?
Veel Nederlandse huishouden hebben twee auto’s voor de deur staan. De tweede auto is vaak een ‘boodschappenauto’ en wordt gebruikt voor kleine afstanden. De boodschappenauto staat vaak stil. Niet alleen zonde voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Stel je voor, er is in jouw straat een auto beschikbaar die je kunt openen met een app. Je hoeft de auto pas een aantal minuten van te voren te reserveren en je hebt geen maandelijkse kosten meer (denk aan wegenbelasting en verzekering van je auto). Zou je dat dan aantrekkelijk vinden? Waarschijnlijk is het antwoord op deze vraag ‘ja’.

Bovenstaande situatie is een goede omschrijving van het concept ‘autodelen’.

Ook voor bedrijven

Veel bedrijven hebben een wagenpark. Middels goed fleetmanagement is er een besparing te maken in de kosten én kan er zuiniger omgegaan worden met het milieu. Stel je voor: er zijn 5 medewerkers en zij hebben elk een eigen auto van de zaak. De auto’s worden vooral gebruikt voor kleine ritten in de regio. Waarom zou je deze 5 auto’s niet vervangen voor 2 auto’s die het personeel kan delen?

Corona en carsharing

Hadden we deze blog een aantal maanden eerder geschreven, dan hadden we er geen rekening mee gehouden dat het delen van een auto ook een groot nadeel met zich meebrengt. Sinds het coronavirus is het belangrijk om te kijken naar de overdracht van bacillen en ziektekiemen. Deel je een auto? Dan zal deze per gebruiker grondig gereinigd moeten worden. Dat hoeft zeker geen probleem te zijn, aangezien er momenteel al meerdere innovatie manieren zijn om auto’s snel & grondig schoon te maken. Wel is het zeker een punt om rekening mee te houden.

Conclusie

Heeft autodelen de toekomst? De tijd zal het leren. Het is een goede oplossing, maar zijn mensen bereid om hun eigen auto op te geven voor een deelauto?

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.