Oude druiven moeten weg en zo ook de wortels

Als je oude druiven hebt staan die slecht en ziek dragen, dan kun je die beter verwijderen. Zorg er ook voor dat je zo veel als mogelijk van de wortels verwijdert om ervoor zorg te dragen dat de grond niet besmet raakt. Zo is de kans op een geslaagde her aanplant vergroot.

Oude druivenbomen zijn meestal vatbaar voor allerhande ziekten. Dit zorgt ervoor dat zij schamel doorgroeien en weinig vruchten dragen. Deze vruchten zijn vaak ook kleiner en ziek omdat de toevoer van de nodige bouwstoffen door besmetting geremd is geworden. Het is daarom raadzaam om oude druiven bomen die ziek zijn, te laten verwijderen door er een greppel omheen te graven waarna de blootliggende wortels worden weggezaagd. Hierna wordt de boom door een neerwaartse beweging van de bodem losgerukt en zoveel als mogelijk van de wortels verwijderd.

oude druiven

Waarom de wortels verwijderen?

 

Omdat de bomen ziek zijn, nemen wij aan dat ook de wortels besmet zijn. Immers, afgestorven wortels gaan schimmelen en er komen daarnaast gifstoffen vrij. Deze stoffen vestigen zich in de bodem, maar ook de schimmels infecteren de omgeving. Mocht je deze niet goed genoeg verwijderen, is het vragen om ellende: jouw nieuwe aanplant is geheid naar de knoppen. En dat is eeuwig zonde!