Rijbewijs t staat voor het trekkerrijbewijs

Verkeer

Iedereen die wel eens op een boerderij is geweest, weet dat daar veel gebruik wordt gemaakt van trekkers en tractoren. In veel gevallen is hier het rijbewijs t voor nodig. Wanneer heb je nu wel en wanneer heb je geen speciaal rijbewijs nodig om op de tractor te mogen rijden? Het rijbewijs t wordt ook wel het tractorrijbewijs genoemd. Lees snel verder voor de antwoorden op deze vraag.

Rijbewijs t

Rijbewijs T voor gebruik op de openbare weg

Allereerst is het van belang of je alleen op eigen terrein rijdt of ook de openbare weg op wilt met de tractor. In het laatste geval is een rijbewijs t vereist. Dat is ook wel logisch want dan gaat het niet alleen om het kunnen besturen maar ook over inzicht en oplossend vermogen. Dat zijn dingen die je echt moet leren. Als tractor ben je groot en log maar ook langzaam. Dat betekent dat andere weggebruikers niet altijd even blij met je zijn. Tijdens rijles leer je ook hoe je daar mee omgaat. Het is niet altijd nodig om de openbare weg op te gaan. Als je via binnen en eigen wegen het land op kunt dan kun je openbare weg vermijden en heb je ook geen apart rijbewijs nodig.

Tractor

Breedte van de tractor

Een andere punt dat van belang is, is de breedte van de tractor. Als deze aan de voorzijde smaller is dan 1,30 en waar bovendien geen aanhanger mogelijk is, dan heb je ook geen rijbewijs nodig. In de praktijk zal dit echter niet zo vaak voorkomen omdat de meeste tractoren wel een mogelijkheid hebben om een aanhanger achter te hangen. Deze regels voor het rijbewijs t gelden trouwens niet alleen voor tractoren maar ook voor andere motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) zoals een treintje, srv wagen, veewagen of landbouwmachine. Heb je al een rijbewijs B of C van voor 2015? Dan kom je in aanmerking voor een overgangsregeling.