Tweedehands auto kopen

Wil je graag een  tweedehands auto kopen? Dan is het wel zo fijn als je weet waar je moet beginnen en op welke manier je het beste voorbereid zal zijn. Je kunt online alvast kijken hoeveel geld er voor de tweedehands auto wordt gevraagd die je zelf op het oog hebt. De prijs van een tweedehands auto wordt vaak bepaald door een aantal belangrijke factoren met elkaar te combineren. Zo heeft het bouwjaar, de onderhoudsgeschiedenis en de kilometerstand invloed op de maximale prijs die de verkoper van je kan vragen. In deze blog kom je erachter waar je op moet letten als je een voorstel voor een bepaalde koopsom wil doen.

Loop de auto op gebreken na en maak een proefrit

Heb jij je droomauto gevonden en heb je een afspraak met de particuliere of erkende verkoper ingepland? Bereid je bezoek dan goed voor. Plan een proefrit van minimaal 30 minuten in, zodat je zowel op de reguliere weg, als op de snelweg kunt rijden. Check of de auto geen gekke geluiden maakt, of alle verlichting het doet, of de ramen bedient kunnen worden, of de vergrendeling het doet en of je de ruitenwissers kunt gebruiken. Kijk daarnaast goed naar het aantal toeren dat de auto maakt op het punt dat je het aangrijppunt voor je rem- en koppelingspedaal opzoekt.

Gebruik tijdens het checken van de auto zowel je ogen als je gevoel, gehoor en je neus. Schokt de auto, dan kan er iets mis mee zijn. Hoor je rare geluiden? Dan is dit ook een slecht voorteken. Stinkt de auto? Dan kan er sprake van waterschade zijn etc.

Zorg ervoor dat je duidelijk voor ogen hebt wat er bij de prijs zit inbegrepen

Voordat je overgaat tot de betaling en het daadwerkelijke kopen van de tweedehands auto, is het belangrijk dat je precies weet wat er in de koopsom meegerekend zit. Ga niet akkoord met een koopsom, zonder dat je weet welke extra kosten er voor je bijkomen. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten zijn voor de aflevering met een volle tank, afleverkosten als je de auto zelf niet komt ophalen, de tenaamstelling veranderen of bepaalde belastingen die nog niet bij de prijs inbegrepen zaten.

Bepaal voordat je tot de aankoop overgaat, wat je maximale budget voor de tweedehands auto is. Zorg ervoor dat je hier thuis al goed over nadenkt, zodat je in de showroom of op de locatie met de particuliere verkoper niet overkomt alsof je zelf nog niet weet hoeveel geld je maximaal in de tweedehands occasion wil steken. Op die manier sta je 1-0 achter tijdens het onderhandelen over de uiteindelijke prijs. Terwijl je veel sterker overkomt als je van tevoren goed weet hoe je de onderhandeling over de prijs graag aan wil pakken.